Facebook Nedir?
Facebook Nedir?

Facebook Nedir?

4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, 2 sene içerisinde global bir sosyal medya platformu olmayı başarmıştır. Özelliklerini kullandırarak herhangi bir ücret talep etmemesi de dikkat çeken detaylar arasında olmuştur. Bu mecraya ücretsiz bir şekilde kayıt olarak, arkadaş edinme ve iletişim kurma seçeneğini etkin bir biçimde aktarmıştır. Facebook ismini üniversite başvuru formu olarak bilinen “paper facebooks” isminden almıştır. Günümüzde 2 milyardan fazla kullanıcıyı içeren bu sosyal medya aracı, en fazla kullanılan sosyal mecra olarak da ifade edilmektedir. Mark Zuckerberg de gelirlerini sadece Facebook reklamlar aracılığıyla elde ederek, bu yönde ücretsiz hizmet politikasından herhangi bir ödün vermemektedir.

Facebook sosyal medya sitesine üye olan kişilerin profil resimlerini paylaşmaları ve arkadaş listesinde olan diğer kullanıcılarla iletişim kurmaları söz konusudur. Aynı zamanda da gündemde olan ya da ilgi çeken ne varsa da paylaşımda bulunabilmektedir. Facebook içerisinde pek çok özelliği görebilmek söz konusudur. Kullanıcıların isteklerine bağlı olarak kişisel bilgileri saklı tutmaktadır. Facebook içerisinde bir kullanıcının ortalama olarak 20 dakikalarını ayırdıkları da ifade edilmiştir.

Facebook, 2009 yılından itibaren yenilikleri daha da ön plana çıkarmış ve yeni arayüzüyle destek vermeyi sürdürmüştür. Ancak bazı Facebook kullanıcıları bu yeniliği pek fazla beğenmemiştir. Bunun üzerine Facebook yönetimi de tamamen kullanıcıların istediği biçimde bir arayüzü faaliyete geçirmiş ve herhangi bir değişikliğe de gitmemiştir.

Yine aynı yıl içerisinde Facebook’un satışa çıkarılacağına dair haberler de ortaya çıksa da Mark Zuckerberg tarafından yalanlanan bir gelişme olmuştur. Zuckerberg, Facebook’u hiçbir zaman satmayacağını ifade etmiştir.

Facebook Reklamları

Facebook sadece kişilerin etkileşim ve iletişim alanı olarak dikkat çekmemektedir. Kurumsal olarak sayfa sahibi olan hesaplara da gereken destek vermektedir. Birçok insanın bilgilenmesi ve ürün satın alması hususunda da Facebook reklamları devreye girmektedir. Günümüz koşullarında 750 milyondan fazla kullanıcıya hitap etmek üzere Facebook kanalıyla reklam vermek mümkün olabilmektedir. Böylelikle hedef kitlelere daha da rahat bir biçimde erişim sağlamakta ve firma tanıtımını da ideal bir biçimde gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Facebook, reklam verme konusunda birtakım kriterleri hesap sahiplerine sormaktadır. Genel olarak hangi yaş kitlesine hitap edileceği konusunda bilgilendirme istemektedir. Verilen cevaplara göre reklam yayınlama işlemleri gerçekleştirilmekte ve reklamlar için de cüzi fiyatlar talep edilmektedir. Reklama tıklayan kişilere gerekli yönlendirmeleri yaparak, ideal bir tanıtım faaliyetini hayata geçirmektedir. Firmaların adına Facebook sayfası olması durumunda insanlara daha da kolay bir şekilde erişim şansı ortaya çıkmaktadır. Firma hizmetlerinin daha da kolay ve hızlı bir şekilde tanıtımı faaliyetlerinde de devreye girebilmektedir. Aynı zamanda da Dünya çapında bu denli ün salmış olan bir mecrada bu denli ekonomik bir reklam durumunu da ortaya koyabilmektedir.