YouTube Nedir?
YouTube Nedir?

YouTube Nedir?

YouTube, 15 Nisan 2005 tarihinde 3 PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur. Bu video blog sitesinin temel kuruluş amacı da videoların e-mail üzerinden gönderilememesi olarak tabir edilmiştir. Maddi zorluklar nedeniyle ancak 2 ay sonra 23 Nisan 2005 tarihinde ilk video yüklemesi gerçekleştirilmiştir. Jawed Karim tarafından yüklenen bu videoda San Diego Hayvanat Bahçesi’nden görüntüler yer almaktadır.

9 Ekim 2006 tarihine gelindiğinde YouTube, 1.65 milyar dolar karşılığında Google tarafından satın alınmıştır. Bu durum da Google tarihinin en yüksek satın alma işlemlerinden bir tanesi olarak tabir edilmiştir. Aynı zamanda ödenen 1.65 milyar dolar YouTube çalışanları arasında paylaştırılmıştır.

YouTube üzerinde en fazla izlenmeye sahip olarak 2.1 milyar rakamını yakalayan PSY- Gangnam Style isimli müzik videosudur. Aynı zamanda da ülkemizde YouTube erişimi 5 kez engellenmiştir.  İlk olarak 6 Mart 2007, ikincisi de 16 Ocak 2008 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. 2010 haziranında ise DNS yasağından IP yasağına çevrilerek, tamamen erişime kapatılmıştır.

30 Ekim 2010 tarihinde kaldırılan bu erişim engeli 2 Kasım 2010 tarihinde yeniden yürürlüğe konulmuştur. 27 Mart 2014 tarihinde bazı üst düzey politikacılara ve yöneticilere ait ses kayıtlarını barındırmasından dolayı aşamalı olarak tekrardan engellenmiştir.

YouTube Nasıl Kullanılır?

YouTube üzerindeki tüm videolar Flash Player formatındadır. Bu yüzden rahatlıkla izlenebilmekte ve indirilebilmektedir.

Mart 2008 tarihinden itibaren tüm videolara 480 x 360 piksel seçeneği getirilmiştir. Ancak şu anda 4k kalitesinde videolar izlemek mümkün olmaktadır. Öte yandan MPEG, AVI ve Quicktime gibi video formatlarına da sahip olarak öne çıkmaktadır. En fazla 1 GB’a kadar video yükleme olanağını da içermektedir.

YouTube video blog sitesinde sadece video klipleri ekleme seçeneği olmamakla beraber bu platforma ilave etme şansı da ortaya çıkmaktadır. Kişisel ve amatör olan her türlü içerik YouTube içerisinde yer alabilmektedir. Bu sayede de YouTube genelinde oldukça kapsamlı bir video kütüphanesi meydana gelmiştir.

YouTube geneline her gün 65 binin üzerinde video yüklemesi gerçekleştirilmektedir. Öte yandan 100 milyon video izlemesi de gerçekleştirilmektedir.

YouTube Para Kazandırıyor Mu?

YouTube sadece zaman geçirmek için tercih edilen bir platform değildir. Aynı zamanda da gelir elde etmek isteyenlerin de tercih ettikleri bir oluşumdur. Yüklenen videoların izlenme oranlarına bağlı olarak düzenli gelir elde etmek isteyenlere hitap etmektedir. 1000 abonesi olan ve yıllık 4000 saat izlenme barajını geçen her bir YouTube kanalı para kazanmaya başlayacaktır. Bundan dolayı da herkesin yöneldiği ve ciddi bir rekabet ortamının oluştuğu bir ortam olarak da sayılabilecek yönde bulunmaktadır. Her bir kullanıcının aradıkları gibi bir sonuca ulaşmaları hususunda da ne kadar elverişli bir yapıda yer aldığını gösterebilmektedir. YouTube genelinde bu işleyiş global anlamda da varlık gösterecek türde bulunmaktadır.