TikTok’un Kuruluş Öyküsü
TikTok’un Kuruluş Öyküsü

TikTok’un Kuruluş Öyküsü

Sosyal medya dünyası giderek farklı uygulamalarla kendini göstermeyi sürdürüyor. Önceden hayatımızda ciddi bir konumda bulunan Vine ile benzerlik gösteren TikTok, kısa videolar paylaşılan bir uygulama olarak kendini gösteriyor. 15 saniyelik videoları paylaşma üzerine bir konsepti sunan ve daha çok farklı akımlarıyla adından söz ettiren TikTok, bu dönemde fazlasıyla başarı kaydeden sosyal medya platformlarının başında yer alıyor.

TikTok uygulaması kısa bir süre içerisinde global olarak popüler hale geldi. Aynı zamanda da Facebook, YouTube ve Instagram gibi sosyal medya devleriyle rekabet edecek bir konuma ulaşmayı başardı. Aylık olarak aktif 800 milyon kullanıcıya sahip olan TikTok, oldukça fazla adından söz ettiriyor.

TikTok Kurucusu Kimdir?

TikTok, kısa süreli videolar paylaşma ve canlı yayın yapma gibi konseptleri içerisinde barındırarak dünya genelinde başarı elde eden bir uygulama olarak öne çıkıyor. TikTok uygulaması 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından piyasaya sürüldü. Bu şirketin kurucusu ise Çinli girişimci Zhang Yiming olarak öne çıkıyor. Bu şirkette CEO olarak görev yapan Yiming, aynı zamanda da TikTok’un fikir babası olarak da tabir ediliyor.

1983 doğumlu olan Zhang Yiming, TikTok’un bu denli büyük bir başarı elde etmesinde baş aktörlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Yiming, ByteDance şirketini kurmasıyla beraber sadece TikTok ile sınırlı kalmadı. TikTok’un yanı sıra Toutiao, Flipchat, Vigo ve BuzzVideo gibi uygulamalarla da insanlara hitap etmeyi başardı. Servetinin 44.5 milyar dolar olduğu başarılı iş adamının yaptığı açıklamalar doğrultusunda ByteDance şirketindeki görevinden 2021 yılı sonunda ayrılacağı da ifade ediliyor.

TikTok Yaratıcısı ByteDance Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Çin’in Pekin şehrinde 2012 yılında kurulan ByteDance’in Zhang Yiming tarağından meydana getirildiği ifade edilmektedir. Daha çok uygulamalara yoğunlaşan bu şirket, Çin’in önde gelen oluşumlarından bir tanesi olarak adından söz ettiriyor. ByteDance şirketinin 2018 yılından itibaren günlük olarak 800 milyondan fazla aktif kullanıcıya hitap ettiği de belirtiliyor.

TikTok gibi uygulamaları geliştiren ByteDance şirketi, giderek popülerliğini arttırmasından dolayı yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başardı. 2021 yılının başlarında şirketin piyasa değerinin 250 milyar dolar olduğu da belirtildi.

TikTok uygulaması ByteDance şirketinin bir dizi aşama kaydederek oluşturduğu bir sanal platform olarak kendini gösteriyor. 2017 yılında Vine uygulamasının kapanmasının ardından kullanıcılarda boşluk oluşmuş ve bu durum da TikTok ile kapatılmıştı. Vine uygulamasının boşluğunu oldukça etkili bir şekilde kapatan TikTok uygulaması kısa sürede geniş kitlelere hitap etmeye de başladı.

TikTok ilk olarak 2016 yılının Eylül ayında sadece Çin genelinde Douyin ismiyle kendini gösterdi. Ancak uluslararası pazarda da varlık göstermesi amacıyla 2017 yılının son aylarında adı TikTok olarak değiştirildi. Böylelikle sosyal medya dünyasına yeni bir soluk getirecek olan bu uygulama ortaya çıkmış oldu.