TikTok Nedir?
TikTok Nedir?

TikTok Nedir?

Sosyal medya uygulamalarına sonradan eklense de ciddi bir kitleye hitap eden TikTok, kısa videoların yayınlanması ve izlenmesi üzerine devreye girmektedir. 155 ülkede aktif olan bu sosyal medya platformunun 1 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunmaktadır. 2017 yılında Musical.ly uygulamasının 2017 yılında Çinli ByteDance Technology tarafından satın alınmasıyla birlikte TikTok adını almıştır.

TikTok içerisinde eğlenceli ve ciddi birçok videoya erişmek söz konusudur. Aynı zamanda da kullanıcıların video yayınlamalarına da olanak vermektedir. Tüm sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi TikTok içerisinde de kullanıcılar arasında etkileşim ortamı söz konusu olabilmektedir. Özellikle gençlerin ve çocukların yaygın olarak bu sosyal medya mecrasını kullandığı da bilinmektedir.

TikTok içerisinde güvenlik sorunu ve gizlilik detayları ailelerin en fazla merak ettiği konular arasında kendini gösteriyor. Buradaki videolar genel olarak zararsız olarak tabir edilse de yine de dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

TikTok içerisinde de diğer sosyal medya araçlarında olduğu gibi paylaşımların ortadan kalkması söz konusu değildir. Ona göre paylaşımlarda bulunmak her zaman tavsiye edilen bir konu olmaktadır.

TikTok Güvenli Mi?

TikTok içerisinde hesap açıldığında bu hesabın diğer kullanıcılara açık olduğu unutulmamalıdır. TikTok kullanıcıları bilgilere erişebilecek ve direkt olarak özel mesaj atabilecektir. Bu yüzden özellikle çocuk kullanıcıların dikkatli olmaları gerekmektedir. Öte yandan paylaşımlarda yorumlara, düetlere ve mesajlara da fazlasıyla dikkat etmek tavsiye edilen konular arasında yer almaktadır.

Zaman içerisinde TikTok ile ilgili farklı güvenlik problemleri de kendini gösterdi. Cihazların işletim sistemine bağlı bilgileri erişime açık hale getirdiğini saptadı. Kullanıcılarına ait tüm bilgileri topladığı ifade edilen TikTok, kişi bilgisi ve GPS gibi verileri depoladığı ifade edildi. TikTok uygulaması kullanılmasa bile bu tip bilgilerin toplandığı belirtildi.

TikTok Yaş Sınırı Nedir?

TikTok içerisinde aktif olmak için 13 yaşının üzerinde olmak gerekiyor. Ancak bu yaş şartı herhangi bir kontrol mekanizması içerisinde yer almıyor. E-posta adresi olan kişilerin TikTok açmalarında bir sorun görülmüyor. Ancak TikTok videolarını izlemek için hesap açmaya dahi gerek duyulmuyor.

TikTok Çocuklar İçin Uygun Mu?

TikTok, popüler kültüre hitap ettiğinden dolayı farklı konseptlere uygun videoları içerebiliyor. İçerisinde küfür ve cinsellik detayları olan paylaşımları da barındırıyor. İçerik araması yapılmasa bile popüler olan ve ana sayfada yer alan videoların genelinde küfür, argo ve cinsellik öğelerini sık sık görebilmek söz konusu olabiliyor. Ancak TikTok bu konuda filtreleme seçeneğini kullanıcılara sunarak, bu tipte olan içerikleri görmeme hususunda da devreye girebiliyor.

TikTok kullanımı konusunda özellikle ebeveynlerin dikkat etmeleri gerektiği öneriliyor. TikTok fenomenlerinin belirli bir konsepti izlediklerinden dolayı bu sosyal medya aracına dair bilinmesi gereken hususları ele almaları önemli olarak adlandırılıyor. TikTok içerisinde bu hususlar dikkate alınarak, bu doğrultuda hareket etmek gerekmektedir.