Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?
Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?

Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?

İnternet dünyasının gelişmesi ve herkesin rahatlıkla ulaşabileceği konumda olması nedeniyle bu alana olan rağbet gittikçe artış göstermektedir. Bu anlamda sosyal medya da herkesin elinin altında olduğundan dolayı fazlasıyla etkileşim alanını içerisinde barındırmaktadır. Twitter, Facebook, Instagram ve TikTok gibi platformlar milyonlarca kişinin indirdiği mecralar olarak tabir edilmektedir. Bireysel kullanımı kadar kurumsal olarak da rağbet gören sosyal medya platformları, bu alanda da gereken işleyişi içinde barındırmaktadır. Dev firmalar, CEOlar ve sosyal medya fenomenleri tarafından etkileşim alanı olarak ifade edilmektedir. Bu sayede sosyal medyanın oldukça yaygın bir biçimde yer aldığı gündelik hayatımızda vazgeçilmezlerimizden bir tanesi olduğu da görülebilecek konumda da bulunmaktadır.

Sosyal medya, gerçek karakterimizin ve kimliğimizin sanal versiyonunu içerebilir. Bazı insanlar bu platformlara ciddi zamanlar ayırmakta ve tüm yaptıklarını paylaşmaktadır. Ama sosyal medyanın insanlara getirdiği iyi ve kötü durumlar da fark edilerek ona göre hareket edilmek de önemlidir. İnsanları takip etmekle sınırlı kalmayarak, onların özel bilgilerini edinmek için stalk faaliyetlerinde bulunma doğrultusunda hareket eden binlerce kişi ortaya çıkabiliyor. Bu da sosyal medyanın bir hastalık seviyesinde olduğunun göstergesi olduğunun kanıtıdır. Gereksiz bilgileri edinme noktalarından bir tanesi olan sosyal medyada takip edilecek noktaları iyi bir biçimde seçebilmek ve bunun için ciddi bir tavır takınmak da her bir kullanıcının ele alınması gereken hususlar arasında olmalıdır.

Sosyal medyayı kullanmak artık her ne kadar zor olmasa da temkinli davranılacak bir alan olduğu aşikar. Sosyal medya platformları kullanıcıların istek ve yönlendirmeleriyle kendini şekillendirererek, daha da pratik bir hale geldi. Ancak daha fazla küfür ve cinsellik öğeleri içermeye başladı. Bu yüzden belirli bir yaş grubunun altındaki kitleye olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Bunun için gerekli eğitimler ve seminerler verilerek, kullanıcıların daha da bilinçli bir hale getirilmesi amaçlanmalıdır. Küfür, argo ve cinsellik detaylarından uzak bir sosyal medya ortamının yaratılması konusunda da girişimlerin olması halinde daha etkili bir kullanım durumu da ortaya çıkacak yönde gelişebilecektir.

Sosyal medya kullanımı konusunda kişilerin muhakkak özel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği önerilmektedir. Güvenlik amacıyla bu tip davranışlardan kaçınılması gerektiği de vurgulanmaktadır. Öte yandan bu platformda doğal davranmak ve kimseye kendini beğendirme zorunluluğunda olmamak gibi bir tutum sergilemek de önemli bir yer tutuyor.

Sosyal medya kullanımında argo, küfür ve hakaretlerden kaçınmak da son derecede önemlidir. Öte yandan din, mezhep ve milliyet konularında hassas davranmak da oldukça önem arz eden bir husus olmalıdır.

Her bir yapılan faaliyeti paylaşmak da sosyal medya içerisinde olmaması gereken konular arasında tutulmalıdır. Kişilerin takipçileriyle bu yönde bir etkileşim içinde olması tasvip edilmemektedir. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğurabilecek ve hesap sahibi mağdur olabilecektir.