Instagram’ın Kuruluş Öyküsü
Instagram’ın Kuruluş Öyküsü

Instagram’ın Kuruluş Öyküsü

Instagram, sosyal medya genelinde ücretsiz bir biçimde resim ve video paylaşım imkanını ortaya koyuyor. Bu medya öğelerinin filtreler ve hashtaglerle birleştirilerek daha da öne çıkmasına dair imkanları ortaya koyuyor.

Gönderileri herkese açık bir şekilde diğer kullanıcılarla paylaşma olanağı tanıyan Instagram, aynı zamanda da dtüm kullanıcıların beğeni yapmasını ve yorumlarını bu postlarına dahil etmelerini de ortaya koyan bir platform olarak kendini gösteriyor. Son derecede etkili bir filtre desteği vermesinden dolayı da oldukça özgün resimlerin çekinerek paylaşılmasına dair olanaklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden 1 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan sosyal medya uygulamalarından bir tanesi olarak dikkatleri üzerine çeken Instagram, kendine has sanal dünyasıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Giderek daha da büyüyen ve gelişen bir sosyal medya aracı olarak tabir ediliyor.

Sosyal medyanın önde gelen uygulamalarından olan Instagram; ilk kez Burbn ismiyle San Francisco kentinde geliştirilmeye başlandı. İlk aşamalarda check-in uygulaması olarak hayatımıza giren Instagram, sonrasında günümüzdeki halini aldı. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından ortaya atılan bu uygulama FourSquare’e çok benzemesinden ötürü resim ve video paylaşımına odaklanan bir mecra halini aldı. İsim olarak da instant camera ve telegram kavramlarının birleşimi olan Instagram ortaya çıktı.

Instagram içerisinde paylaşılan ilk gönderi 16 Temmuz 2010 tarihinde Mike Krieger tarafından ortaya çıktı. Bu gönderide South Beach Limanı yer almaktadır. 6 Ekim 2010 tarihinde iOS uygulamasına uygun olarak App Store içerisinde yerini alan bu uygulama Şubat 2011 tarihinde de benchmark Capital, Jack Dorsey, Chris Sacca ve Adam D’Angelo gibi isimlerden 7 milyon dolar fon elde etti. Öte yandan risk yatırımcılarından da 50 milyon dolar toplamayı başardı.

3 Nisan 2012 tarihine gelindiğinde de Instagram sosyal medya aracı Android mobil cihazlarına da uygun hale getirildi. O günden kısa bir süre içerisinde 1 milyon kişi tarafından indirildi.

Mayıs 2013 tarihinde de etiketlenen resimleri gösterme gibi bir özelliği hayata geçirildi. Haziran ayında da 15 saniyelik videolar paylaşma imkanı kullanıcılara tabındı.

Aralık 2013 tarihinde ise mesaj ve dosya gönderimini ortaya koyan Direckt özelliği ortaya konuldu.

Mart 2014’te Instagram, Facebook Places’i test etmeye başladı. Ekim 2015 tarihinde ise Boomerang uygulaması öne çıktı.

Mayıs 2016 tarihi Instagram için dönüm noktası sayılabilir. Yeni bir görünüme sahip olmaya başlayan bu sosyal medya aracı içerisinde aynı zamanda da işletme ve pazarlama faaliyetlerine dair ortamlar da hazırlandı.

6 Haziran 2016 tarihinde beğeni ve yorumları kapatma özelliğini getiren Instagram; haziran 2018’de ise YouTube ile rekabet ortamı yaratmak için bir lansmanını ortaya koydu. Temmuz 2020’ye gelindiğinde ise TikTok ile rekabet ortamına giriş yapmak adına da kısa biçimli videolara dair özelliklerini de tanıttı.