Facebook’un Kuruluş Öyküsü
Facebook’un Kuruluş Öyküsü

Facebook’un Kuruluş Öyküsü

Sanal dünyanın gelişimiyle beraber sosyal medya da adından söz ettirerek aktif bir şekilde kullanıcılarına hitap etmeye başladı. Sosyal medya sayesinde insanların iletişim kurmaları ve bilgiler paylaşmalarına uygun bir ortam baş göstermeye başladı. İnternetin yayılmasında da oldukça önemli bir adım olan sosyal medyanın öncüsü olarak tabir edilen Facebook uygulamasının da bu konuda oldukça etkili bir mihenk taşı olduğu kabul edilebiliyor. Dünya’nın öbür ucunda yaşayan insanlarla bile anlık olarak iletişim kurmak adına ne kadar etkili bir yöntem olarak görülebiliyor. Kişilerin her zaman teknolojiyi yanı başlarında taşımaları hususunda da Facebook’un ilk adımı attığı görülen durumlardan bir tanesi olarak tabir ediliyor.

Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulan bir Amerikan şirketi olarak öne çıkıyor. Bu sosyal medya uygulamasının ilk kurulduğu anlarda yapısı bugünküne nazaran çok daha farklı bir konumdaydı. Mark Zuckerberg’in Facebook’u kurma amacının sadece Harvard Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin arasında iletişim kurmayı sağlamak olduğu biliniyor. O zamanki adı olan Thefacebook sitesine sadece bu üniversitede öğrenim gören öğrenciler kayıt olabiliyorlardı.

Facebook’un yoğun ilgi görmesinden sonra Mark Zuckerberg, sadece Harvard ile sınırlı kalmayarak ABD genelindeki tüm üniversitelere dayalı olarak bu işleyişini gerçekleştirdi. Ancak ününün yayılmasından dolayı ABD genelindeki diğer şirketler ve liselerin de kullanımına açtı. 2016 yılında da herkesin hesap açabileceği ve rahatlıkla kullanabileceği bir mecra haline getirdi. Sosyal medyada faal olarak kendini gösteren Facebook, bu anlamda ilk olmasıyla kendini göstermeye devam ediyor.

Facebook içerisinde kullanıcıların istedikleri ortamı bulmaları amacı güdülerek, gelişmiş yapay zeka teknolojisi kullanılıyor. Bu yüzden argo, cinsellik, önemli kişilere saygısızlık ve küfür gibi içerikleri içeren paylaşımlara izin vermiyor. Yayılmadan kaldırılmasını sağlayan bir işleyişi içinde barındırıyor. Bu yüzden herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir sosyal medya platformu olarak da tabir ediliyor.

Facebook kısa sürede sosyal medya atılımını gerçekleştiren bir site olarak kendini gösteriyor. Sosyal medya konusunda en büyük şirket olan Facebook konusundaki ilk geliştirmeler Mark Zuckerberg tarafından bir haftada gerçekleştirilmiştir. Bu platform Mark Zuckerberg’i en geç zengin sıfatına sahip olmasında önemli bir yapıdadır. Mark Zuckerberg’in kişisel servetinin 50 milyar dolar olduğu belirtilmektedir.

Facebook şirketi sadece sosyal medyadan ibaret bir mecra değildir. Bu şirket yapay zeka ve giyilebilir teknoloji ürünleri gibi pek çok alanda geliştirmelere yer veriyor. İlerleyen zamanlarda yapay zekada ciddi gelişmelere yer vereceği de belirtiliyor.

Dünya genelinde 1 milyar kullanıcı barajını aşan ilk sosyal medya aracı olan Facebook, her geçen gün farklı özellikleri içermeye devam ediyor. Sadece paylaşım yapmak ve iletişim kurmakla sınırlı kalmayan bu uygulamada ticaret yaparak para kazanmak ve reklam vermek gibi faaliyetler içinde bulunmak da her zaman mümkün olabiliyor.